Teken zijn kleine spinachtige insecten die vooral in bomen en struiken zitten. Ze variëren van een halve millimeter tot enkele millimeters. Ze worden zelden groter dan een centimeter. Teken zijn parasieten. Ze leven van bloed dat ze opzuigen bij mensen en dieren.

Het is belangrijk om uw hond regelmatig te controleren op teken, ze kunnen vervelende ontstekingen veroorzaken en niet te vergeten de ziekte van Lyme overdragen. Ze zijn meestal gemakkelijk te verwijderen met een tekentang. Gebruik bij het verwijderen van een teek nooit alcohol. Het verwijderen van de teek met de tekentang is genoeg.

Vlooien zijn parasitaire insecten die op of in de buurt van hun gastheer leven en zich voeden met hun bloed.
Vlooien leven niet op dieren, ze eten er alleen maar. Nadat ze hun buik vol hebben verdwijnen ze snel naar de leefomgeving van uw dier (zijn mand of kussen). Uit onderzoek is gebleken dat 99% van de vlooien in de omgeving zit en slechts 1% op uw huisdier. De vlo die u bij uw dier ziet is dus het topje van de ijsberg. U kun daarom beter uitkijken naar de aanwezigheid van “vlooienuitwerpselen” kleine zwartbruine korreltjes die zich tussen de haren bevinden.

Tip: een test om te zien of de zwartbruine korreltjes vlooienuitwerpselen of aarde is:
Leg wat van de korreltjes op een witte tissue en druppel er een paar druppels water op. Kleurt het papieren velletje bruinrood: dan zijn het helaas vlooienuitwerpselen. Blijft het zijn donkere bruine kleur behouden: dan is het gewoon aarde (viezigheid)

Het is van belang niet alleen uw hond te behandelen tegen vlooien, maar ook uw huis en eventueel uw auto. Er zijn diverse omgevingssprays te koop om uw huis vlo vrij te krijgen.