Klitten zijn haren en vuil die in de klit geraakt zijn. Ze zijn daardoor ook moeilijk door te kammen. Soms veroorzaken klitten irritatie en smetplekken. De huid onder de klit verstikt en de huid word schilferig en rood. In een latere fase gaat het haar vervilten, het enige wat dan nog kan is de hond kort scheren. Dan kan de huid weer ademen en kan er weer een nieuwe vacht aangroeien.

 

Vilt
ˑ Bij mij in de salon wordt de doodle (en ook iedere andere hond) op een diervriendelijke manier verzorgd. De soort behandeling is afhankelijk van de vacht conditie. Een vacht die volledig vervilt is zal hier niet ontvilt worden maar radicaal geschoren worden.
Dit doe ik (en vele hondentrimmers met me mee) omdat het welzijn van de hond op nummer 1 staat.
Is de vacht nog enigszins te redden? Dan zal de hond met vilt en klitten meteen in bad gaan. Shampoo en conditioner maken de vacht schoon, en de schubben van het haar gaan eerst open. Hierdoor kan de shampoo goed indringen. Daarna -door een goede conditioner- zullen de schubben weer dicht gaan. Hierdoor zal de vacht zachter worden, dus makkelijker uit te borstelen.ˉ
Na een uitgebreid bad gaat de hond op tafel en hij/zij zal droog “geblazen” worden. Dit doe ik niet alleen om droog te maken, maar door een goede blaaskracht schuif je het vilt/klit zowaar omhoog richting de haarpunten. Door het hard blazen zullen de meeste viltplakken en klitten uit elkaar gaan vallen. Omdat de vacht elastisch is geworden door het bad zal het veel makkelijker gaan om vilt en klit te verschuiven/weg te halen, met een minimum aan getrek. ˑ
Natuurlijk zal er altijd wat vilt en klitten over blijven, maar door de föhn en voorzichtig kammen en borstelen is het klit-vrij te krijgen.
Daarna wordt bepaald of de hond geknipt of geschoren wordt. Met scheren bedoel ik niet tot op de huid maar door de verschillende scheerkop lengtes en opzet kammen zijn er erg mooie lengtes te maken.

Wat is het verschil tussen knippen en scheren?

Technisch gezien; Helemaal niets! De tondeuse is niets anders dan een elektrische schaar, het effect is het zelfde, namelijk het inkorten van de vacht. Met de schaar kun je alleen wat meer nuances zetten in het model. Omdat de machine niet bepaald wat er gebeurd maar de hand. En natuurlijk knip ik liever! Dat is immers waar ik voor geleerd heb. Maar soms kan het niet anders dan de tondeuse te pakken.
Een behandeling van een doodle duurt meestal een uur of 3.
Een andere diervriendelijke manier is er niet! ˉ
Dus kies voor uw hond, bezoek geregeld de trimsalon en maak een nieuwe start (korter scheren en weer aangroeien) bij vilt/klitten. En is het kort scheren niet nodig? Mooi! Dan kan de hond in bad, de vacht goed verzorgd worden en dan kan er een leuk model geknipt of
geschoren worden.

Laat u dus niet misleiden, klitten uitborstelen doet altijd pijn!
En soms is het niet anders dan; Uithuilen en opnieuw beginnen.